Image Image Image Image Image

Digitaal bureau Contactpunt ondersteunt uw bedrijf van A tot Z

Scroll to Top

Naar boven

Events

De socialympics: de keerzijde van de medaille

Op01, aug 2012 | In Events, Online trends en inzichten, Social Media | Dooradmin

De Olympische Spelen zijn hét gespreksonderwerp op Twitter. #OS12 heeft nog geen moment stil gestaan. Tijdens de openingsceremonie werden er bijna 10 miljoen tweets verstuurd. Londen heeft heel wat inspanningen gedaan om dit de eerste ‘social media spelen’ te maken. Atleten en publiek tweeten erop los, maar dat heeft ook zijn gevolgen buiten het web. Een overzicht van de meest opmerkelijke Twitter feiten van de afgelopen week.

“Niet teveel Twitteren alstublieft”

Tijdens de Olympische wegritten was een van de meest besproken onderwerpen het onduidelijke tijdsverschil tussen de verschillende rennersgroepen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was hiervan op de hoogte maar kon er niks tegen doen.

Rond het parcours werd er massaal getweet waardoor het netwerk overbelast werd. Zo konden de GPS-signalen vanop de fietsen, en dus ook de tijden, niet tijdig doorgestuurd worden. Het publiek werd dan ook gevraagd om “niet teveel te Twitteren alstublieft.”

Belgen of vedetten?

We hebben al langer de weg naar sociale media gevonden om kritiek te uiten. Ook Sporza heeft dit ondervonden. Veel kijkers waren oneens met de keuze om judo voorrang te geven vlak voor de laatste kilometers van de wegrit bij de mannen. Sporza gaf als reden aan dat België met judoka Charlene Van Snick veel kans maakte op een bronzen medaille.

Op Twitter klaagden kijkers dat wielrennen altijd voorrang moet krijgen, net zoals andere populaire sporten en vedetten. Sporza nodigde zelfs een ontevreden Twitteraar uit op Sporza radio om zijn kant van het verhaal te brengen, maar het lijkt op een oneindige discussie. “We krijgen zo’n twintig streams binnen waaruit we moeten kiezen. Het is logisch dat we de nadruk op onze eigen atleten leggen”, aldus Sporza.

Twitter blokkeert kritiek

Naast Sporza kreeg ook de Amerikaanse zender NBC kritiek. Guy Adams, een Britse Independant-journalist, was niet tevreden over de beslissing van de Engelse zender om de openingsceremonie in prime time uit te zenden en niet live zoals bij ons wel het geval was.

‘Walgelijke geldklopperij van @NBColympics’ stond er op zijn pagina te lezen. Adams publiceerde ook een e-mailadres van een medewerker van de zender, wat verboden is volgens de sociale netwerksite. NBC legde meteen klacht neer bij Twitter, waarop die zijn account blokkeerde. Na een hele mediahetze en hevig protest van andere gebruikers werd de account van de journalist weer vrijgegeven.

Strafbare feiten

Ook de atleten krijgen kritiek. Toen Tom Dayley, de razend populaire Britse schoonspringer, met zijn partner Pete Waterfield net naast een gouden medaille greep werd het een jonge Britse fan te veel. @Rileyy_69 tweette: ‘Je hebt je vader in de steek gelaten. Ik hoop dat je dat beseft.’

Een pijnlijke boodschap die hard aankwam bij Dayley. Zijn vader overleed vorig jaar aan kanker en was steeds zijn grote inspiratiebron. De 17-jarige jongen bood achteraf zijn excuses aan, maar de spijt kwam te laat. Datley’s fans keerden zich tegen de jongeman waardoor @Rileyy_69 opnieuw begon te schelden. Hij werd de ochtend nadien opgepakt door de politie voor verdere ondervraging.

Facebook hinkt achterop

Met deze feiten lijkt het erop dat Twitter hét sociale netwerk van de Olympische Spelen wordt. Twitter heeft het voordeel dat het veel sneller informatie verspreidt, terwijl Facebook pas op de voorgrond treedt na de gebeurtenissen.

De officiële Facebook-pagina van de Olympische Spelen heeft ondertussen zo’n 3,4 miljoen ‘vind ik leuks’. Google+ hinkt achterop met zo’n 700.000 ‘+1′s’.