Image Image Image Image Image

Digitaal bureau Contactpunt ondersteunt uw bedrijf van A tot Z

Scroll to Top

Naar boven

Online marketing

13

okt
2014

In Online marketing

Google Shopping, interessant voor je webshop

Op13, okt 2014 | In Online marketing | Dooradmin

Je hebt het zeker al eens gezien, bewust of onbewust: bij de zoekresultaten op Google verschijnen advertenties met productvermeldingen. Google Shopping resultaten zijn dat. Ze moeten klanten naar je winkel lokken en daar steekt Google graag een tandje voor bij. Google heeft voor online winkeliers heel wat nieuwe mogelijkheden. Daardoor begint Google Shopping nu ook bij ons een ernstig advertentiekanaal te worden.

De nieuwe Google Shopping mogelijkheden

Google Shopping is niet nieuw. Wel nieuw is het in een aantal landen. Onder meer in België is dat het geval maar ook in Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Mexico, Noorwegen, Polen, Zweden en Turkije. In België liggen de klikprijzen vrij laag en het aantal aanbieders is eerder beperkt.

Vanaf september 2013 werden unieke product-ID verplicht in de Google Shopping productfeed. Google vereist dat voor de meeste productcategorieën tenminste één of twee unique product identifiers worden ingevuld.

De Google AdWords Shopping Campaigns zijn ook nieuw, sinds oktober 2013. Het is de verbeterde manier om in AdWords een campagne aan te maken.

Wat is er veranderd in Google Shopping?

Er werd nogal wat vernieuwd en veranderd in Google Shopping. We geven je graag een overzicht.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de klikprijs voor Google Shopping-advertenties de hoogte ingaat. Dat is logisch, want de Google Shopping productvertoningen worden steeds meer door adverteerders gebruikt. Vroeger waren Google Shopping productvertoningen vaak enkel rendabel bij lagere conversieratio’s. Tegenwoordig komen ze in de buurt van gewone tekstadvertenties.

google shopping, zoekresultaten, advertenties, webwinkel

In sommige gevallen worden de Google Shopping productvermeldingen almaar vaker getoond. Direct bovenaan, zonder tekstadvertenties, daaronder vind je dan meteen de organische resultaten. De productvermeldingen zijn bij steeds meer zoekopdrachten zichtbaar. Toch blijft het vrij lastig te voorspellen bij welke zoekopdrachten ze worden vertoond door Google. Als een algemene regel kun je zeggen dat dit vooral het geval is bij zoekopdrachten met een (mogelijke) koopintentie.

Ook een nieuwigheid is dat de Google Shopping productfeed statistieken nu onmiddellijk beschikbaar zijn binnen de Google AdWords interface. Onder Tools and Analysis vind je statistieken over de producten die vanuit het Google Merchant Center worden geladen. Onder meer de kwaliteit van de feed of het aantal afgekeurde producten vind je hier.

Tenslotte is de weergave van productadvertenties op smartphones en tablets aanzienlijk verbeterd. De productvermeldingen worden weergegeven in een carrousel. Je bekijkt meer resultaten door over het scherm te swipen.

Ook nieuw: Google AdWords Shopping Campaigns

Nieuw in 2014 is de Google AdWords Shopping Campaigns. Het is een sterk vereenvoudigde manier van adverteren, die een aantal boeiende mogelijkheden heeft. Zo kun je zaken filteren en categoriseren. Écht interessant wordt het pas met de mogelijkheid om benchmark statistieken te bekijken.

Zo kun je productgroepen direct in AdWords definiëren. Je filtert de producten op basis van een aantal velden uit je productfeed. Zoals bijvoorbeeld Google product category, product brand, condition of item id. Ook kun je de resultaten van je Google Shopping campagne onder de tab dimensies segmenteren. Dit doe je op basis van verschillende productattributen, zoals Google product category, product type of een aangepast label.

Ook een interessante feature in AdWords Shopping Campaigns de mogelijkheid om concurrentiestatistieken te bekijken. Daarvoor maak je kolommen, in de lijst van aangemaakte productgroepen. Die kolommen bevatten de diverse benchmarkgegevens.
Je kunt in de lijst van aangemaakte productgroepen kolommen aanmaken met diverse benchmarkgegevens.

Toekomstige verbeteringen

De bovenstaande vernieuwingen zijn lang niet alles. Google Shopping is een work in progress. Het lijdt niet de minste twijfel dat er nog méér zal vernieuwen. Al verandert niet alles wat Google aanraakt onmiddellijk in goud. Zo werd Google Shopping for Suppliers gesloten, een kleine twee jaar na haar opening. Maar de algemene verwachting is dat Google steeds meer selectie- en filterfunctionaliteiten zal toevoegen aan de Shopping interface. Hierbij zullen de richtlijnen en verplichte velden voor productfeeds waarschijnlijk verder worden aangescherpt.

Geïnteresseerd in Google Shopping voor uw producten?

Kom gerust op de koffie

 

 Tags | , , , , , , , ,