Image Image Image Image Image

Digitaal bureau Contactpunt ondersteunt uw bedrijf van A tot Z

Scroll to Top

Naar boven

Technology

26

apr
2012

In Technology

Google lanceert Google Drive: de start van een nieuwe cloudwar

Op26, apr 2012 | In Technology | Dooradmin

Eén dag na de bekendmaking dat de Microsoft clouddienst ‘Skydrive’ een upgrade krijgt, heeft ook Google zijn nieuwe onlinedienst gelanceerd. Google Drive, de tegenhanger van Dropbox en iCloud, is nu beschikbaar voor PC en Mac.

Ondertussen is ook Sony in de dans gesprongen en de volgende zet van Apple wordt deze zomer uitgevoerd.

Hoe werkt het?

Google Drive werkt op dezelfde manier als SkyDrive en Dropbox. Je kan bestanden zetten in een map in de finder van je computer. Daarna kan je diezelfde bestanden vanaf elke PC of Mac, oproepen of bewerken.

De ontwikkeling van de iOS-versie is, volgens Google’s Senior Vice President Sundar Pichai, voor 98 procent klaar. Google Drive stelt 5 Gigabyte aan opslagruimte ter beschikking. Microsoft-variant SkyDrive biedt 7GB. Dropbox slechts 2GB.

Waarom Google Drive?

Het voordeel van Drive is het live bewerken van documenten door meerdere gebruikers. Je kan dus in realtime de aanpassingen van anderen zien. Ook het delen via Google+ en Gmail wordt makkelijker. Grote bestanden kunnen via een directe link aan de Drive toegevoegd worden.

Er zijn ook ruime deelmogelijkheden. Meer dan 30 bestandstypes worden ondersteund. Bovendien kan je rond documenten discussies starten.

De zoekfunctie is ook opmerkelijk. Die zoekt niet enkel op bestandsnamen, maar ook op bekende elementen. Zo zal een onbenoemde foto van Gent toch opduiken in je zoekresultaten wanneer je ‘Gent’ ingeeft.

Sony doet mee

Op dezelfde dag als Google heeft ook multimediagigant Sony zijn online opslagruimte voorgesteld. Gebruikers met een Sony Entertainment Network-account kunnen via PlayMemories online foto’s, muziek en video’s uploaden en delen. Sony biedt 5GB opslagruimte aan. Uploaden kan via PC of telefoon.

Dropbox reageert

Met de intrede van Microsoft, Google en Sony in de cloudmarkt is Dropbox op zijn hoede. Dropbox is hoofdzakelijk afhankelijk van de deelservice die ze aanbieden, terwijl Google, Sony, Apple en Microsoft ook actief zijn op andere markten. Dropbox lanceerde eerder directe links voor het delen van bestanden en verdubbelde ook de bonus opslagruimte die je krijgt als jouw vrienden het deelprogramma gebruiken.

China kijkt mee

Ondertussen staat Google Drive, samen met de andere cloudbroertjes op de zwarte lijst in China. Bijna onmiddellijk na de lancering besloot de Chinese overheid om de nieuwe opslagtool op de lijst te plaatsen van websites als Facebook, Twitter, Youtube, Foursquare en Google+.

Wat doet Apple?

De iCloud van Apple heeft op het gebied van bestandsdeling nog heel wat in te halen. Apple doet wel een inspanning met de komst van Mountain Lion deze zomer. Dat is een deelservice voor programma’s zoals Teksteditor en iWork. Maar om de concurrentie af te houden moet er dringend een volwaardige Dropbox-variant op de markt komen.

Door de stijgende concurrentie is er een heuse cloudwar aan de gang, maar wel ten voordele van de consument.

Bekijk hier de lanceringsvideo van Google Drive