Image Image Image Image Image

Digitaal bureau Contactpunt ondersteunt uw bedrijf van A tot Z

Scroll to Top

Naar boven

Copywriting

Digitale nieuwsbrieven: waar moet je rekening mee houden?

Op14, aug 2012 | In Copywriting, Online trends en inzichten, Web | Dooradmin

Ondanks de druk van andere kanalen zoals sociale media blijft de nieuwsbrief overeind. Promoties, diensten en nieuws worden frequent naar de mailboxen van bestaande en potentiële klanten verstuurd. Maar mag je zomaar nieuwsbrieven versturen naar bedrijven die je vindt op het internet? En aan welke voorwaarden moeten ze voldoen?

Mag ik een nieuwsbrief verzenden naar elk adres?

Zakelijke en persoonlijke mailadressen moeten via opt-in aangemeld worden. Dit betekent dat consumenten en bedrijven uitdrukkelijk toestemming moeten geven om jouw mailing te ontvangen.

Dit kan door hen zelf een checkbox te laten aanvinken die aangeeft dat ze jouw nieuwsbrieven willen ontvangen. Vermeld bij die checkbox ook waarover je mailt en hoe vaak dit gebeurt. Weet je niet hoe frequent je mailt? Geef dan het aantal mails op per jaar.

Adressen die je offline hebt verworven, door bedrijfskaartjes en persoonlijke contacten, moeten ook hun toestemming geven.

Wat met mailadressen van bestaande klanten?

Mailadressen van reeds verworven klanten, die je hebt verzameld bij het verkopen van producten of diensten, zijn een uitzondering. Dat komt omdat er reeds een ‘commerciële band’ is. Die mag je dus zonder de opt-in methode gebruiken.

Ook onpersoonlijke mailadressen van organisaties zoals info@, contact@ en klantendienst@ mag je mailen zonder voorafgaande toestemming.

Mag ik anonieme mails versturen?

Mails moeten duidelijk weergeven van wie ze afkomstig zijn. Gebruik dus geen no-reply@jouwbedrijf.be maar een echt mailadres waarop ontvangers je kunnen bereiken met jouw bedrijfsnaam in het ‘from’ veld. Zo wordt elke twijfel over de identiteit van de verzender vermeden.

Hoe groot mag de bijlage zijn?

Bestanden in de bijlage van de mailing mogen niet groter zijn dan 150kb. Indien het om een downloadbaar bestand gaat met een link, moet die duidelijk vermelden wat voor bestand je gaat downloaden en hoe groot het precies is.

Wat moet ik verplicht vermelden?

Het moet voor de gebruiker eenvoudig zijn om zich uit te schrijven. Eén klik of kleine tussenstap is goed, maar het is niet toegestaan om eerst naar de homepagina te verwijzen met een beschrijving hoe je kan uitloggen.

Hoe spammers melden?

Door frequent ongewenste nieuwsbrieven te verzenden kan je snel gezien worden als spammer. Kijk dus goed na of je alle regels gerespecteerd hebt voor je jouw elektronische nieuwsbrief verzendt. Wie spammers wil melden kan terecht op spamsquad. Daar vind je de verschillende organen die gemachtigd zijn om klachten in spamklachten te ontvangen.