Image Image Image Image Image

Digitaal bureau Contactpunt ondersteunt uw bedrijf van A tot Z

Scroll to Top

Naar boven

Design

Tips om je teksten te optimaliseren voor het web

Op14, jun 2013 | In Design, Online trends en inzichten, Web | Dooradmin

Je bent nu deze tekst aan het lezen. Niks raars aan natuurlijk. Of toch wel? Want de meesten lezen geen teksten op internet. Ze scannen de pagina’s. Er wordt dus goed nagedacht hoe je deze tekst het eenvoudigst kan lezen.

Als lezer ben je zeer kritisch. En terecht! We hebben 25% meer tijd nodig om iets te lezen van op een scherm en we doen dat ook nog eens veel onrustiger en oppervlakkiger dan bij een boek. Alleen al daarom mogen wij de lezer niet te veel te vermoeien.

Wil je zelf een tekst schrijven voor op het web? Hieronder staan enkele tips waarmee je als schrijver en ontwerper rekening moet houden als je jouw lezers wil aanspreken.

Browsers kennen niet alle lettertypes

Lettertypes worden anders getoond in verschillende browsers. Daarom is het verstandig om voor een systeemfont te kiezen. Dit zijn verschillende lettertypes die op alle browsers leesbaar zijn. Denk maar aan Arial, Verdana, Times New Roman,…

Zo is de kans kleiner dat de tekst er anders gaat uitzien op een andere computer. Het nadeel bij systeemfonts is dat ze vrij saai en onopvallend zijn. Iedereen kent ze, en ze vallen niet op tussen de massa.

De tekst moet groot genoeg staan

Het scherm van een computer of laptop wordt meestal verder weg gehouden dan het scherm van een smartphone of tablet. Ook belangrijk is de witruimte in een tekst.

Woorden die op elkaar geplakt staan, zorgen voor onrust. Witte regels tussen de zinnen zorgen voor een structuur en zorgt ervoor dat de tekst vlotter gelezen wordt.

SchreefKies niet teveel soorten lettertypes in één tekst

Verschillende soorten lettertypes zorgen voor een kakofonie en laat de lezer achter met hoofdpijn. Een schreefloze tekst is ook het meest aangename voor een webtekst. In boeken wordt er vaak gekozen voor een geschreefd lettertype omdat de schreven een onzichtbare lijn trekken voor onze ogen.

Omdat een webtekst vaak korte zinnen heeft, is dat dus niet nodig. Een schreefloze tekst komt ook veel eigentijdser over dan een geschreefde tekst.

Zwart op wit

Deze tekst heeft een witte achtergrond met een zwart lettertype. Dit leest ook veel gemakkelijker. Maar zwart op wit is zeer hard. Opteer daarom voor een kleur wit met een subtiele grijs- of geeltint.

Het zwart in de tekst mag ook een klein kleurverschil hebben. Dit komt rustiger over. Alleen door te experimenteren zal je zien wat jou het beste ligt. Zolang er maar genoeg contrast is tussen de achtergrondkleur en de tekstkleur, zit je goed.Tags | , , , ,